2 lilky
4 menší cukety
3 červené papriky
2 větší rajčata
3 stroužky česneku
1-2 cibule
olivový olej
sůl
pepř
mozzarela či parmezán
čerstvé bylinky – bazalka, či petrželka
papír na pečeni
Plech vyložíš papírem na pečení. Lilky nakrájené na kolečka pokladeš na plech, osolíš a opepříš a pokapeš olejem. Necháš je 5-10 minut „vypotit“.
Mezitím nakrájej papriku, cukety, cibuli a rozprostři na lilky. Okořeň dle chuti (pokud plánuješ použít na závěr parmezán používej sůl střídmě, není ji tolik potřeba, parmezán je slaný dost). Pokapej vše ještě jednou olivovým olejem a pak šup s plechem do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 30 – 45min. Poté přidej nakrájená rajčata a nechej péci ještě dalších 15 min.
Směs upečené zeleniny nech vychladnout a pak ji šoupni do mixéru. Na závěr přidej česnek, doporučuji i čerstvé bylinky (bazalka ci petrželka). Podle chuti přidej strouhaný parmezán (pak už tolik solit nemusíš) a nebo mozzarelu a rozmixuj do konzistence pasty.
Pomazánku namaž na „crispy bread“ a nech se unášet tou dobrotou :) .
Vhodné i jako základ na spaghetti.