Dnešní kulturní čtvrtek byl veselý (jako vždy), smutný (loučíme se s Alešem, který se stěhuje zpět do Čech), upovídaný (jako vždy), inspirující (jako vždy), s časovým presem na konci (jako vždy), gurmánský (více než jindy)…
Ta větší „gurmánskost” začala už ráno u Mirky, která SAMA upekla výborné bezy a to i ve variantě bezlaktózové!![]()
Ještě si připít na zdraví Aleše, předat dárek na rozloučenou (karikatury, které mu připomenou jeho 3-letý pobyt v Polsku a které budou určitě ozdobou jeho pracovny) a pak už rychlý přesun do restaurace Syta93,http://www.syta93.com.pl/ . Tady dále
pokračuje ta větší „gurmánskost” vaření pod okem profesionálů.
O tom už ale následující fotky a naše postřehy.
Jaký poznatek, radu, zkušenost si odnáším z dnešního vaření?
Mirka – že mám v lednici málo ledu….
Monika – lepší než řešit celulitidu a diety (holky ví, o čem mluvím ..) je dobře a kvalitně se najíst..a také se mi tu potvrdilo, že profese kuchaře už není zdaleka ten obor bez maturity pro „tupce“, ale doslova umělecké řemeslo.
Maria – úžasne jedlo, skvelí kuchári, mile prostredie, vynikajuci servis, naša príjemná spoločnosť;asi
nikdy nedokážem pripraviť tak niečo skvele ako oni!!!! Ich zohratost bola tiez výborná!!
Margita – Určitě bylo úžasné vidět někoho, kdo miluje svou profesi a dokáže tím každý den vykouzlit tolik potěšení a radosti u vlastně zcela cizích lidiček. Odnáším si zkušenost, že i u vaření platí „S poctivostí nejdál dojdeš“. Ale byl to i trpký poznatek: „Pomoc, vždyť já neumím vůbec vařit“.
Aleš – vařit může být i zábava, vidět profesionály v kuchyni, před jídlem v doporučené restauraci se půjdu podívat do kuchyně a nenechám se ovlivnit nějakým „měřičem“ kvality jídla.
Dana – Poznatků byla fůra, třeba jak vyrobit báječný rebarborový sorbet, nebo odkud se vozí do Varšavy nejlepší ryby. Smyslové poznatky přinesly asi všechny chody. Krásná byla rada od šéfkuchaře, že když jídlo křupe, náš mozek si to přeloží do „chutná to dobře“.
A co jsem hned udělal(a) doma po tak výborném obědu?![]()
Maria – Zapísala som si recepty na prípravu ryby so sósom do knihy. Určite sa aspoň pokúsim i niečo podobne ako nám predviedli kuchári.
Mirka – Hledala jsem recepty na gaspacho..
Dana – Koupila jsem vepřovou panenku a udělala k ní šafránovou omáčku.
Monika- vyndala jsem z lednice chřest, protože takto se nesmí uchovávat, také jsem hned koupila cibulku šalotku, která je prý na vaření nej…![]()
Margita – Po příchodu domů a toho banálního vyzvednutí dětí ze školy a vyndání prádla z pračky to bylo už jen marné přemýšlení „Co budeme dnes mít k večeři?“ I když přece na zítra jsem už koupila vepřovou panenku, mrkvičky se zelenými konečky natě a kopr. Jen marně sháním ty krásné bílé kytky, které jsme si chtěli půjčit u Mirky a i v restauraci jich byly plné vázy.
Aleš – přepadla mě trochu zoufalost, že budu vařit večeři z polotovaru, ale pak to rychle přešlo, protože jsem „vařil“ jen 15 minut. Nechápu, co ty ženský dělají celý den v kuchyni? :)
| Natka pietruszki,bazylia, mieta 1 zabek czosnku2 lyzki ziekanych kapar 3 szt korniszonow 2-3 filetow anchis |
1 lyzka musztardy francuskiej 4 lyzki oliwy z oliwek 1-2 lyzki octu winnego czerwonego Sol Swiezo mielony pieprz. |
Pro kulturní čtvrtek 5.6.2018, napsala Monika.